След кислорода, втората по важност биоактивна субстанция е силицият. Стареенето на клетките и организма се дължи на недостиг на силиций. Той е отговорен и за метаболитните  процеси в организма. От първостепенно значение е функцията му на конструктивен елемент за здравина и еластичност на тъканите.

От особена важност е за бременните жени, кърмачките и децата. При подрастващия организъм осиурява връзката мозък – тяло. Играе роля от изграждане на клетъчните мембрани до формиране на съединителната тъкан на организма, която изгражда отделните влакна на колагена и еластина. При липса води до проблеми на костния апарат, износени хрущяли в ставите, проблеми в сухожилията, чупливи кости, ендокринните жлези, зъбите и сърдечните клапи също страдат. При липса на силиций сме застрашени от калциране и образуване на шипове. Може да се каже, че нито един жизнено важен процес в нашия организъм не е възможен без силиций.

Органите, където резервите от този елемент са най-големи, са щитовидната жлеза, лимфните възли и сърцето. Съответно при проблеми с тях, изразходването му е много бързо (дори повече от желязото). Следователно е важно за хора с хронични заболявания, както и за често боледуващи,  да си набавят системно големи дози силиций. Той участва и в ежедневните обменни процеси и в улавянето на свободни радикали и по тази причина губим до 3 пъти повече силиций в денонощие. Заради това силицият е изключително важен за имунитета. Уникалното при него е, че се прилепва към болестотворните патогенни микроорганизми, вируси, бактерии, гъбички и ги извежда извън организма. Ценното е, че има избирателна функция, която запазва полезните и нужни бактерии. Този елемент стимулира фагоцитозата (поглъщане и изяждане/вътреклетъчно смилане на вредните причинители). Ако се поддържат адекватни налични колиичества силиций в тялото, при най-малкия симптом и индикация за нашествие на патогенни микроорганизми, шансът им да ни разболеят е нулев.

Най-големият бич за силиция е термичната обработка и технологичните производствени процеси. Например, преработката на зърнените храни. Когато зърното е в интегрален, цял вид, силицият се намира в обвивката и съответно при отстраняване и рафиниране се губи. Млечните продукти унищожават силиция в нашия организъм, както и хлорираната вода и преработените и рафинирани храни. Зърнените храни – ечемик, овес, лимец, ръж, пшеница са богати на този елемент. От суперхраните – коноп, алфа алфа, бирена мая.

 

Защо Nature Essential  Натурален Силиций е комбиниран с Бирена мая?

 

Екип от учени към FDA (Американска Агенция за храните и лекарствата) заключват, че бирата е богата на силиций, който е важен за заздравяването на костния и ставния апарат. Неговото количество обаче намалява значително при процесите на отлежаване и ферментация на хмеловата напитка. Затова е установено, че най-богати на силиций са безалкохолните бири, които са богати на бирена мая.

Съчетанието от двете неща ускорява обновяването на клетките в организма. Точно затова нашият продукт е съчетание от бирена мая и силиций. Тази комбинация повишава устойчивостта на организма, подобрявайки антиоксидантната система.

Бирената мая е важен източник на витамини от групата В – В1, В2, В3, В5, В6, В8, В9 и В12 са витамините, които участват в растежа и усвояването на тъканите в организма. В6 и В8 са свързани с производството на аминокиселини, важни за състоянието на кожата и косата. Бирената мая запълва свободните ниши в чревната лигавица и възпрепятства патогенните бактерии да се настанят там. Бирената мая съдържа основни компоненти като селен, хром и глутамин. Селенът оптимизира клетъчното хранене, глутаминът насърчава изчистването на организма от токсини, хромът възпира състояния, водещи до анемия и инфаркт. Както е известно, комбинацията от В-витамини и хром е лечебна при кожни раздразнения, акне и себореен дерматит при деца. Освен това е богата на магнезии, фосфор, цинк и желязо.

Ако човек е силно отслабнал след възможно боледуване той има нужда от възстановяване – най-доброто решение е бирена мая. Това е продукт с природни съставки, който доказано пречиства клетките и ги подхранва.

Събужда апетита у злояди хора.  Специалистите я препоръчват като хранителна добавка при диабет, висок холестерол, за лечение на акне и други кожни проблеми. Счита се, че увеличава лактацията и по тази причина кърмещите млади майки могат да се възползват от нея.

Макар да звучи странно, с бирена мая не само се напълнява – може и да се отслабва, ако е включена по подходящ начин и в добра диета за редукция на теглото. Приемана половин час преди хранене, тя съдейства за намаляване за апетита и така подпомага отслабването.