юли 8, 2015

Черни боровинки – малките, вкусни лековити плодчета

Categories:

От древността черните боровинки са били популярно средство за подобряване на зрението и лекуване на коремни болки. Днес са открити още много болести, с които тези плодчета се борят успешно. Черните боровинки, освен с удивителен вкус, ни изненадват и с многобройните си свойства.

Те са мощни антиоксиданти – антоцианоциди и флавоноиди, които ефективно се борят срещу клетъчната деградация, причинена от разрушителното действие на свободните радикали. Това е едно от големите предимства на черната боровинка.

Екстрактът подобрява общата циркулация на кръвния поток. Това е особено важно за кръвоснабдяването на крайниците и мозъка. Укрепва съдовете, подпомага организма при проблеми с разширени вени, хемороиди, възпаления (на пикочните пътища и простатата, както и на венците и лигавиците).

Приемът на черна боровинка помага за увеличаването чувствителността на ретината към светлината. Това я прави изключително ценен продукт за подобряване и запазване на зрението. Подсилвайки фините капиляри, улеснява кръвоснабдяването на окото (това е особено важно за хората, които страдат от диабет, заради затлачването на съдовете), намалява умората и засилва остротата на зрението. Предпазва от дегенеративни проблеми на ретината, загуба на периферно зрение. Особено препоръчителни са за хора, които дълго напрягат очите си (взиране в компютър, нощно шофиране, за летци, работа в сумрак и тъмнина). Ефективна в борбата с глаукома.

При проведен експеримент, при приемът на черна боровинка в съчетание с витамин Е, лекарите са спрели прогресирането на катаракта при 97 на сто от хората, участвали в експеримента.

Много е важно свойството на черните боровинки да прекратяват растежа и разпространението на туморите.

Огромна е ползата от приема на черни боровинки като профилактично средстсво против болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Завишеното съдържание на антиоксиданти подобрява работата в тези части на главния мозък, отговарящи за стареенето на невроните.

Влияе ефективно върху храносмилателния процес и усвояването на хранителни вещества, защото подобрява микрофлората на червата и изчиства стомашния сок. Поради този факт се използват и за лечение на жлъчнокаменна болест, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Много добре действа спиртния извлек от черни боровинки при диария.

Не на последно място, помагат на организма да изработва хормоните на растежа и отговарят за обновяване клетките на тялото. По този начин възрастните хора, които постоянно употребяват черни боровинки, могат да разчитат на бързи двигателни реакции.

Черните боровинки като цяло подмладяват организма, като го освобождават от свободните радикали и регенерират всички органи и системи.

За повече информация за ползите, състава, начина на употреба и цени, посетете : https://extravida.eu/?product=elder-tea