link

Формулата за здраво сърце

Categories: Tags:

Убихинон CoQ10 (Коензим Q10) е витаминоподобно вещество.  Той играе ключова роля в енергийната “дихателна” верига на клетъчно ниво, която се осъществява във вътрешната стена на митохондриите, клетъчните органели. Те са отговорни за производството на енергийното гориво на клетките –аденозинтрифосфат (АТФ).

В човешкото тяло 95% от енергията е под формата на АТФ. Най-голямо количество коензим Q10 имат органите с най-голяма активност, като сърцето, черния дроб и бъбреците.

Способността на молекулата на коензим Q10 да служи за преносител на електрони в “дихателната” верига го превръща в силен антиоксидант. Без него веригата спира, синтезът на клетъчно гориво също.

Коензим Q10  е едно от най-важните открития на физиологията. Молекулата на коензим Q10 е открита през 1957г. от проф. Ф. Крейн. С участието на  П. Митчел е разкрита структурата на цялата дихателна верига. Той е носител на Нобелова награда от 1972г.

С възрастта количеството Коензим Q10 в клетките намалява и при повечето хора над 30 годишна възраст има дефизцит (проявите са: по-често боледуване от вирусни инфекции, кървене на венците, намаляване на енергията, понижаване не либидото и потентността, минимален тонус).

Много от сериозните заболявания се дължат на тази липса – сърдечно-съдови – гръдна жаба, пролапс на митралните клапи, хипертония, кардиомиопатия. Коензим Q10  в съответни дози се справя чудесно и затова се нарича „чудото на сърцето“. Повлиява добре и много форми на рак, като може да се стигне до пълна ремисия. Това се обяснява според Джералд Хънт с това, че организмът получава нова енергия за борба с рака.

Доказано е, че по-пълните хора имат 50% и повече недостиг на Коензим Q10. Коензим Q10 е мощен афродизиак. Много е важен, особено за мъже, които работят усилено и се преуморяват. Подобрява подвижността на сперматозоидите. Клинично е доказано, че при прием на  коензим Q10 пародонтозата се лекува успешно.

Безценен за спортисти, осигурява им допълнителна мускулна сила и възстановяване след тежки натоварвания на мускулатурата. Много добре се повлиява диабета, регулира нивото на кръвната захар при двукратен прием на ден. Добра новина за страдащите от мигрена – приемът на Коезим значително подобрява тези състояния. Съчетанието на Коензим Q10 с полиненаситени мастни киселини (Оега 3, 6, 9, ленено масло) води до значимо забавяне процеса на стареене и овладяване на рака. Разбира се, трябва да се има предвид, че ефектите настъпват след прием 1 до 3 месеца.

Всички кислород дишащи организми, включително и човека, съдържат коензим Q-подобни вещества, като при човека изопреновата верига в молекулата му е 10 членна, откъдето идва и названието му Q10.

Естественият синтез на Коензим Q10 е сложен процес. Той изисква голяма палитра от витамини и микроелементи като витамин B6, B12, фолиева киселина, B3, пантотенова киселина и витамин C. Отношение имат и изопреновата верига и холестерола, следователно липсата им  сериозно може да смути производството на нужните количества Коензим Q10.

Хранителните добавки, доставящи Коензим Q10, не се нуждаят от обработка в стомаха, те преминават непроменени в тънките черва, където смилателните сокове от жлъчката и панкреатичния сок ги емулсифицират. Абсорбирани от клетките в стената на тънкото черво, всички мазнини, както и Коензим Q10 попадат в лимфната система. През нея извървяват дълъг път до черния дроб, където се преопаковат в липопротеини (транспортна форма на липидите в кръвта) и така се освобождават в кръвта, чрез която достигат до всяка клетка в организма.

Дневната доза, от която се нуждае организма, е в рамките на 30-200 mg. Най-добре се усвоява Коензим Q10 в меки гелни капсули, а не в твърди.